Μελομακάρονα με πρωτεΐνη και βρώμη
Ήρθε και πάλι η στιγμή του έτους που τόσο καιρό περιμένατε! Τα Χριστούγεννα τα σπίτια γεμίζουν με κάθε είδους λιχουδιά και η πιο διάσημη είναι φυσικά τα μελομακάρονα. Άμα στόχος σας όμως είναι η απώλεια βάρους, αυτό το πεντανόστιμο γλυκό μπορεί να γίνει η αιτία να πάρετε πίσω το βάρος που με τόσο κόπο χάσατε όλο τον χρόνο! Μην απελπίζεστε όμως. Παρακάτω θα βρείτε μια παραλλαγή για το αγαπημένο σας γλυκό που θα το κάνει πιο υγιεινό και θρεπτικό.
Υλικά για 16 μελοκακάρονα:
Για την ζύμη:
- 200ml ελαιόλαδο
- 200γ αλεύρι ολικής άλεσης
- 150γ αλεύρι βρώμης (ή ακόμα 250γ αλεύρι ολικής)
- 100γ σιμιγδάλι ψιλό
- 150γ πρωτεΐνη Whey καρυδόπιτα (ή άγευστη)
- 10-15 κ.γ γλυκαντικό Στέβια
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 250ml χυμός πορτοκάλι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
- 250γ νερό
- 250γ μέλι
- 200γ καστανή ζάχαρη
- 10-15 κ.γ γλυκαντικό Στέβια
- 1 πορτοκάλι
- 3 ξυλαράκια κανέλας
- 3 ολόκληρα γαρίφαλα
Για το γαρνίρισμα:
- 40γ ψίχα από καρύδι
Διατροφικά στοιχεία ανά κομμάτι:
Ποσότητες | |
Θερμίδες | 350 |
Λιπαρά | 13 |
Υδατάνθρακες | 49 |
Πρωτεΐνη | 11 |
Οδηγίες:
Για το σιρόπι:
- Κόβετε το πορτοκάλι στην μέση. Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, σε μια κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει
- Μόλις το σιρόπι βράσει, το αφήνετε για 5-10 λεπτά ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
- Αφαιρείτε το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας από την κατσαρόλα, την βγάζετε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι. Ανακατέψτε και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Σημείωση: Ξεκινήστε να ετοιμάζετε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά από τον φούρνο.
Για την ζύμη:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, την βρώμη, την πρωτεΐνη και το σιμιγδάλι.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος.
- Προσθέστε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο πρώτο μπολ και ανακατέψτε απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (10-15’’) για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάστε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφα μακρόστενα σχήματα και τοποθετείστε τα σε ένα ταψί πάνω σε μία λαδόκολλα.
- Τοποθετείστε το ταψί στον φούρνο και αφήστε τα να ψηθούν για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα από πάνω.
Για τα μελομακάρονα:
- Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, αφαιρείτε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνετε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνετε να ποτίσουν για 10-15 δευτερόλεπτα.
- Τα αφήνετε να σουρώσουν και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Τέλος ρίχνετε από πάνω το σιρόπι που περίσσεψε και το τριμμένο καρύδι.
Έχετε έτοιμα τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, αλλά τώρα μπορείτε να τα απολαύσετε χωρίς ενοχές, μιας και περιέχουν άφθονη πρωτεΐνη, λιγότερη ζάχαρη και πολλές φυτικές ίνες. Ωστόσο προσοχή να μην το παρακάνετε, διότι είναι τόσο νόστιμα που μπορείτε να παρασυρθείτε!
You must be logged in to post a comment.